Csalás megelőzés pénzintézeteknek, pénzügyi szervezeteknek


Az LRA7 hangelemző alkalmazás segítségével, valamint egy számítógép és egy telefonkészülék közé beiktatott speciális hardver egységgel átvizsgálhatók az adott vonalon lévő bejövő és kimenő hívások, rangsorolva őket kockázati értékük alapján.

Használata kiemelten javasolt bankoknál és hitelintézeteknél, vagy olyan cégeknél ahol a kintlévőségek kezelése fontos feladat, ahol egy egyszerű beszélgetésből kiderülhet, hogy a hiteligénylő biztos fizetőnek számít-e, vagy problémás a hitelképessége, illetve az adóstól elvárható-e a fizetési készség. Használatával így csökkenteni lehet a kintlévőségek nagyságát, vagy az úgynevezett „bedőlt hiteleket”.

A kockázati szint alapján történő szegmentálással, külön lehet választani az alacsony kockázati valamint a magas kockázati értéket viselő ügyfeleit, így el lehet készíteni alacsony kockázat esetén a gyors analízist, magas kockázati szint esetén pedig a részletes elemzést.

Az LRA7 hangelemző szoftver segítségével egy teljesen automatikus hitelkockázat elemzéssel kiszűrhetők azok az ügyfelek, akiknél a hitelkihelyezés a bank számára kevésbé kezelhető kockázatot jelent.

Az ügyfél felhívja a hitelintézetet és a megfelelő kapcsolás után egy automatikusan – emberi beavatkozás nélkül - üzemelő hitelkockázat elemzőhöz kerül. A hangelemző szoftver automatája felteszi a kérdéseket, majd a riport befejezését követően azonnali kockázati eredményt mutat: nincs kockázat, közepes kockázat, vagy magas kockázat. Az elemzés a hitelkockázat-elemző csoporthoz kerül, ahol a munkatársak az elkészült kockázat-analízis felhasználásával a végső bírálatot adják. A hangelemző technológia on-line módon és „face to face” üzemmódban is alkalmas a gyors és automatikus kockázatelemzés elvégzésére. A hangelemző szoftver előnye, hogy minden szubjektív döntést mellőz, kizárólag az ügyfél, kérdésekre adott válaszai alapján határozza meg az érzelmi töltöttségét, ezzel kimutatható a csalási szándék.

Mindkét szoftver adatvédelmi folyamatai kidolgozásra kerültek.