Az ANIMA Polygraph szervezeti és humán biztonsági kockázatelemző technológiája

A humánbiztonság területén a versenyszférában húsz éves tapasztalattal rendelkezünk, amelynek során olyan vizsgáló és auditáló (hangelemzés, hazugságvizsgálat, humánbiztonsági audit, humánerő átvilágítás) rendszereket fejlesztettünk ki, amelyek mögött tudományos kutatások állnak és joggal kivívták a versenyszféra elismerését. Az általunk használt technológiák (RA7, LVA-i, LVA6.50, LVA6.50D) adatvédelmi szempontból rendezettek, bemutattuk az alkalmazni kívánt folyamatokat az Adatvédelmi Biztosnak.

Az alkalmazott eljárásaink a Forensic és a Fraud elleni védelem elméleti témaköreibe tartoznak. A fraud elleni védelmi folyamatokba az általunk alkalmazott hangelemző technológiát beillesztettük és sikerrel alkalmazzuk több nemzetközi vállalatnál.

Cégünk vallja, hogy a szervezeti- és a humánbiztonság ellenőrzése és karbantartása, a humánbiztonsági audit folyamatos feladatot jelent, ennek megoldására javasoljuk a hangelemző technológiát:

Az LVA (Layered Voice Analysis) hangelemző technológia

Az LVA a Nemesysco izraeli cég által kifejlesztett hangelemző technológiája, különböző célú kockázatelemzésre illetve humánbiztonsággal, humánerő átvilágítással összefüggő tevékenységekre - például a csalások megelőzésére és bizonyítására (csalás felderítés), a HR folyamatokban a biztonságos kiválasztás támogatására, az ügyfélszolgálatok hatékonyabb működésének biztosítására – lett kifejlesztve.

A hangelemző technológia használatával megismerhetjük a vizsgált személy valódi mentális és érzelmi állapotát, pusztán a hangjának apró jeleit, rezgéseit elemezve. Az elemzés kimutatja a különféle érzelmi állapotokat és reakciókat, kognitív folyamatokat, esetleges stressz helyzetet, hiszen mindezek tükröződnek az egyén hangján. Ezek az információk objektív támpontot nyújtanak a személy részletesebb megismeréséhez, így a nyitott kérdésekre adott részletes válaszokból kiszűrhetők azok a témakörök, amikre az illető érzékenyen reagál, mert valamilyen szempontból érintve érzi magát benne.

Az LVA hangelemző technológia lehetővé teszi az azt alkalmazók számára, hogy több szinten vizsgálják a tudatos és tudatalatti agyi tevékenységet (gondolatokat és érzéseket), és így tudjanak meg még több információt a személyről, akár olyanokat is, melyek más módon nem deríthetők ki. Ezzel a módszerrel időt, energiát és pénzt lehet megspórolni egy felderítési, belső vizsgálati, nyomozati, humánbiztonsági audit munka során.

Az LVA nem „Hang stressz elemzés” (VSA – Voice Stress Analysis), nem végez „mikro-rezgés” analízist a beszédhangon. Az LVA hangelemző módszer egyedülálló és szabadalmaztatott módon érzékeli az agyi aktivitás nyomait a hang, mint médium, közvetítő közeg felhasználásával. Széles spektrumú analízise révén képes kimutatni a hang percenkénti változásait, észleli és csoportosítja az anomáliákat, eltéréseket: a stressz, az izgalom, a megtévesztés és a különféle érzelmi állapotoknak megfelelően.

Az emberi beszéd mechanizmusa

Az emberi beszéd az egyik legösszetettebb folyamat az emberi szervezetben, mind a beszédben résztvevő izmok száma, mind pedig az azokat irányító agyi ingerek tekintetében, bár a beszédhang nem más, mint a tüdőből a garaton keresztül kiáramló levegő, mely megrezegteti a hangszalagokat egy bizonyos frekvencián. A levegő kifelé áramlását a szájüregben a nyelv, a fogak, az alsó és felső ajkak gátolják. Ezek segítségével áll össze a beszédhang, szavakat, kifejezéseket, mondatokat alkotva, melyet már a befogadó fél (tehát a hallgató) tud dekódolni, értelmezni. Ebben igen nagy szerepe van az agynak, hiszen a teljes folyamatot ezen szervünk irányítja. Így a hang sokkal több, mint az írott szó, hiszen számos emocionális jellemzővel bír, melyet agyi tevékenységünk hagy maga után a működése alatt.

Az LVA hangelemző technológia nem figyeli a beszéd tartalmát, sokkal inkább az agyi aktivitás változásait vizsgálja. Tehát az a fontos, hogy a vizsgált személy „Hogyan?” mondta, nem pedig az, hogy „Mit?” mondott.

Az LVA és a „megtévesztés vizsgálata”

A megtévesztés, vagy másként: a „hazugság” vizsgálat témakörét mélyebben ismerő szakemberek jól tudják, hogy nincs „igazi” hazugságvizsgáló (poligráf) módszer vagy gépezet, hiszen a hazugság nem mérhető egységesen. A hazugság nem más, mint bonyolult logikai folyamatok végrehajtása az agyban egy adott megtévesztő szándék érdekében. Van, aki azért hazudik, hogy megvédje magát vagy másokat (kegyes hazugság), van, aki azért, mert ebből hasznot szeretne húzni, de van, aki „csak viccből” teszi mindezt. A motivációjukban és szándékukban különböző hazugságfajták miatt nem tudjuk fiziológiai vagy pszichológiai jellemzőik alapján megkülönböztetni azokat, így nem tudjuk megmondani, hogy hol is van az igazság. Azonban az LVA hangelemző módszer segítségével képesek lehetünk észlelni a megtévesztés, a hazugság mögötti szándékot!

Az LVA szoftver nem automatikus poligráf!

Nincs szükség többre a tesztelt alany hangjánál, és a feldolgozott válaszok nem korlátozódnak „Igenre” és „Nemre”. Ugyanígy, a rendszer nem generál „Hazudik”/„Őszinte” eredményt. A program megalkotói a fejlesztői munkájuk során a kapott eredményeket poligráf alkalmazásával kontrollálták, mely módszer a hangelemzés eredményeit validálta.

Az LVA hangelemző technológia felhasználható mind valós idejű beszélgetések esetén (real-time), mind pedig rögzített (offline) formában.

Az LVA elemzés folyamata

Az LVA hangelemző módszer két meghatározott, elemző képletre épülő algoritmusok halmaza, mely több mint 120 emocionális jellemzőt tartalmaz minden egyes hangszegmensből. Ezek további 8 báziscsoportra bonthatók, alapvető érzelmi megnyilvánulások szerint. A módszer továbbá figyelembe veszi az alábbi fontos paramétereket az elemzés során, mint: a hazugság okozta stressz jelenléte, a koncentrációs szint, anticipációs szint valamint a módszer esetleges kijátszásának a lehetősége.

Vállalati szoftveres megoldások

 • LVA-i – Humánerőforrás-menedzsment támogató biztonsági alkalmazás
  Az LVA-i a versenyszférában alkalmazott új hangelemző szoftver a humánbiztonság, Fraud elleni küzdelem és a kockázatértékelés területén. Optimalizálja az alkalmazottak szűrési és kiválasztási folyamatát, valamint biztosítja az elfogulatlan biztonsági munkaerő értékelés folyamatát, az által, hogy egy zárt rendszerben működve, pontos kockázati minősítést nyújt a vizsgált személyekről, a humánbiztonsági kompetenciákról.

  Tovább...

 • RA7 – kockázat hangelemző szoftver (Anti-Fraud)
  Az RA7 szoftver segítségével egy egyszerű telefonbeszélgetés alapján elemezhető a hanganyag érzelmi töltése, így kiszűrhetők a visszaélésre, csalásra gyanús beszélgetések a vállalatnál. Használata elsősorban olyan területeken javasolt, ahol ügyfélcsalások fordulhatnak elő, mint pl. biztosítóknál, bankoknál, pénzügyi szervezeteknél, pénzügyi területeken, kintlévőségek kezelésénél.

  Tovább...

 • LVA 6.50D - Kockázatelemző szoftver
  Az LVA 6.50D mélyelemző szoftver segítségével irányított interjúkat, előre rögzített beszélgetéseket, telefonos hívásokat lehet mélyelemzésnek vetni. Alkalmas a stratégiai információk megbízhatóságának elemzésére, döntések előkészítésére.

  Tovább...